Skip to main content

O jee, ik schijn zwanger

‘Ik heb het hele weekend op de bank gebivakkeerd. Alleen dan is ze rustig’. De hond is schijnzwanger en dat geeft in dit geval erg veel onrust. De hond rent onrustig heen en weer door het huis. Ze komt alleen tot rust als ze samen met haar baasje en haar denkbeeldige pups op de bank ligt.
Schijndracht bij honden is een heel normaal en dus gezond verschijnsel, een overblijfsel van hun voorvader, de wolf. Wanneer en waarom grijp je homeopathisch in, bij een eigenlijk gezonde situatie?

Cyclus hond
Hoe verloopt de cyclus van een hond en waarom worden zij schijnzwanger?
Niet gesteriliseerde teven, worden elke 6 tot 9 maanden loops. Met loopsheid wordt de periode bedoeld waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. Tijdens deze periode verandert de hormoonspiegel, waardoor er lichamelijk veranderingen optreden maar waarin tevens gedragsveranderingen kunnen optreden. Zo zijn sommige teven zijn tijdens deze periode erg ‘loops’ en gaan zelf actief op zoek naar een reu.

Schijnzwangerschap
Teven die niet gedekt worden, worden hormonaal gezien allemaal schijnzwanger. Het komt dus bij alle teven voor na elke loopsheid. De ene teef laat alleen meer symptomen zien dan de ander. Bij sommige teven merk je niets. Bij ander teven treedt alleen melkgift op, maar er zijn ook teven die een volledige bevalling doormaken.

Misleiding
Het woord schijnzwanger is een beetje misleidend. Wat problemen veroorzaakt is de periode dat de teef denkt dat zij pups heeft. Dit hebben van een ‘nestje’ kan ook de nodige gedragsveranderingen met zich meebrengen. De hond kan echt een ‘nest’ maken door speeltjes en andere attributen te verzamelen die als surrogaat pups dienst doen. Ze kunnen hun ‘nest’ hevig verdedigen als er iemand in de buurt van hun ‘kroost’ komt. De teef kan erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, weinig energie hebben en soms minder goed eten en drinken. De buik kan wat opgezwollen zijn, evenals de melkklieren en zij kan zelfs melk geven.

Voorvader de wolf
In een roedel krijgt één teef jongen. Omdat deze teef kort na de bevalling weer mee op jacht gaat, zorgen de andere teven in de groep gezamenlijk voor de pups. En dan moeten ze natuurlijk kunnen zogen. Omdat in een groep de loopsheid synchroon verloopt, ook bekend bij vrouwen die in een hechte groep samenleven, worden de overige teven schijnzwanger en geven melk.

Het is dus eigenlijk heel praktisch, ware het niet dat het bij de hond niet meer noodzakelijk is. En bij de hond is het vaak een lastige periode, niet alleen voor de eigenaar maar soms ook voor de hond.

Paniek in het kraambed
De hond van de eigenaresse uit de inleiding wist niet wat ze met haar ‘pups’ aan moest. Rende er onrustig mee door het huis. Er trad alleen rust op als de eigenaresse met de hond op de bank zat. De hond kroop zo dicht mogelijk tegen haar aan en de pups moesten bij de eigenaresse op schoot liggen of onder de buik van de hond. Ze wilde eigenlijk gewoon samen in het kraambed liggen.

Ingrijpen in een gezonde situatie
Meestal gaat de schijnzwangerschap of schijndracht vanzelf over. Soms kan de teef zich erg naar voelen, duurt het erg lang of blijft ze melk geven.
Als de schijndracht excessief verloopt is dat het moment om in te grijpen. De hond van deze eigenaresse had duidelijk last. Ze wist niet wat ze met haar pups aan moest en werd er erg onrustig van.
Met homeopathie kun je op een natuurlijke manier ingrijpen om de klachten tot rust te brengen.
Je helpt de teef op die manier door de schijnzwangerschap heen, zonder het hormonale proces te verstoren.
Het verdient de voorkeur om ook na deze periode te behandelen, zodat in navolging op de volgende loopsheid de schijnzwangerschap milder verloopt.